EEN MES OP DE JUISTE MANIER VASTHOUDEN: 3 BASISPRINCIPES

Er zijn drie basisprincipes om uw mes goed vast te pakken voor maximale efficiëntie (en veiligheid).

1. VIND JOUW GRIP

Er zijn twee manieren om een ​​mes vast te houden. Beide hebben hun voordelen, maar de beste manier om een ​​mes vast te pakken is degene die voor jou het meest comfortabel is.

HANDDRUK GREEP

Wikkel je hand om het mes alsof je iemands hand schudt. Dit is de meest intuïtieve en sterkste mesgreep, maar wat je aan kracht wint, kun je verliezen aan precisie.

KNIJP GREEP

Knijp met duim en wijsvinger in het lemmet van het mes net boven de bolster en wikkel vervolgens de andere vingers om het handvat. Professionele koks geven de voorkeur aan deze grip omdat deze meer controle geeft bij het hakken en hakken.

2. CREËER STABILITEIT

Fruit en groenten die wiebelen, glijden en rondrollen op een snijplank zijn moeilijk te hanteren en kunnen tot ongelukken leiden. Als er geen platte kant is, maak er dan een: Snij een dun stukje van één kant van ronde groenten, zodat ze plat op de snijplank liggen. Snijd grote stukken zoals winterpompoen of kool in tweeën of zelfs in vieren, zodat de zijkanten plat zijn.

3. BEHEERS DE “KLAUW”

Deze vingerbeschermingstechniek is een van de eerste vaardigheden die beginnende chef-koks op de kookschool leren. Het vergt oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, wordt het een automatisme. Om dit te doen, vormt u uw vrije hand in een klauw door vier vingers achter uw middelvinger te steken. Houd het voedsel stevig vast met uw klauwhand en gebruik alle vijf de vingers om het stevig vast te houden, waarbij de duim en pink de zijkanten stabiliseren. Zorg ervoor dat de vingertoppen altijd verder van de mesrand verwijderd zijn dan de knokkels.

BASIS SNIJTECHNIEKEN

Met deze zes basissnijtechnieken in je arsenaal kun je je ingrediënten voor vrijwel elk gebruik klaarmaken.

1. SNIJD 

Alles begint met een goede snijtechniek. Beweeg het mes met een schommelende beweging van punt naar hiel om het voedsel helemaal schoon te snijden. Schuif de vingers van uw klauwhand naar achteren en beweeg het mes (niet het voedsel) na elke snede. Ervaren chef-koks gebruiken de knokkel van hun middelvinger als breedtegeleider voor plakjes.

2. BIASSEGMENT 

Als u grotere plakjes langwerpige producten zoals bananen, wortels of komkommers wilt krijgen, snijdt u ze diagonaal door. Hoe scherper de hoek, hoe breder je plakjes zullen zijn.

3. FIJNHAKKEN

Aromatische kruiden, gember en knoflook moeten in fijne stukjes worden gehakt die in een afgewerkt gerecht zullen doordringen. Plaats het mes naast het te hakken voorwerp en plaats uw vrije hand plat op de punt van het mes. Houd de punt naar beneden terwijl je de hak van het mes in een hakkende beweging op en neer beweegt, heen en weer wiegend over het voedsel totdat het fijngehakt is.

4. DOBBELSTENEN

Het snijden van voedsel in uniforme blokjes is een proces in drie stappen. Snijd het voedsel eerst in gelijke plakjes. Stapel 2 of 3 plakjes op de snijplank en snijd ze in de lengte in dikke plakken. Houd de stokjes bij elkaar met je klauwhand en snijd de stokjes kruislings in dobbelsteentjes. Als u met grote hoeveelheden voedsel werkt, maak dan ruimte op de snijplank door de dobbelstenen in een kom te doen. 

UIEN IN BLOKJES SNIJDEN

Vanwege hun laagjes vereist het snijden van uien een specifieke techniek. 

  1. Begin met het halveren van de ui door de stengel. (Verwijder de stengel niet: deze houdt de lagen bij elkaar zodat ze gemakkelijker kunnen worden gesneden.) 
  2. Plaats de snijkant naar beneden op de snijplank en maak gelijkmatige sneden in de lengte, waarbij je de steel vermijdt. 
  3. Leg uw hand er plat op en snij twee of drie horizontale plakjes door het midden. 
  4. Snij de ui kruislings door zodat de dobbelsteentjes loskomen.

5. WIGGEN

Voor mooie aardappel- of uienpartjes begin je met het halveren ervan in de lengte. Leg de helften met de snijkant naar beneden en halveer ze opnieuw. Snijd vervolgens door het midden van elk kwart om wiggen te maken. Als je wiggen nog steeds groot lijken, halveer ze dan opnieuw. (Snijd de stengels van uien, kool en slakoppen af, maar laat ze tijdens het snijden intact om de wiggen bij elkaar te houden.)

  1. Gehalveerd.
  2. Nog een keer doormidden snijden.
  3. Snij door het midden om een ​​wig te maken.

6. CHIFFONADE 

De culinaire term voor het in dunne linten snijden van kruiden en bladgroenten klinkt hard, maar is net zo eenvoudig als snijden. Was de kruiden en het groen en dep ze droog voordat u ze snijdt, zodat ze gemakkelijk loskomen. 

  1. Stapel 4 of 5 bladeren op een snijplank.
  2. Rol ze in een strakke cilinder.
  3. Snijd de cilinder kruislings in dunne reepjes.
  4. Scheid en garneer.